UA-8315155-13

Ik hou van slowmotion

Ik heb slowmotion (hi-speed opnames) eigenlijk altijd fantastisch gevonden. Toen ik net begonnen was als video editor waren de mogelijkheden helaas nogal beperkt voor deze mooie beelden. Toendertijd – 11 jaar geleden -  maakten we op hele zware en dure workstations tv-programmas. Het nu zo bekende  Avid was net naam voor zich aan het maken in de tv wereld als montage software, maar stond nog erg in de kinderschoenen.

Om je een idee te geven. We moesten werken met extreem snelle harde schijven die minimaal op 15.000 toeren draaiden. Dat is 2x zo snel als de snelste schijven die nu in je computer zitten. Je hebt  misschien wel eens ergens zo’n computer met dit soort schijven gehoord, die schijven die je hoort gieren….;-) Altijd heel rustgevend om dat de hele tijd te horen terwijl je aan het werken bent…. Maar, deze snelle schijven waren nodig om voldoende datasnelheid te kunnen bieden om het  video af te kunnen afspelen in de montage software.

Daarnaast was natuurlijk ook het maken van video effecten absoluut nog geen pretje. Zo ook het maken van slowmotion beelden. Het duurde allemaal erg lang om het videomateriaal te renderen naar een andere snelheid.
Wat ik toen altijd deed was de snelheid van het video vertragen met de helft. Dit gaf altijd al een erg leuk slowmotion effect. Meer kon ik eigenijk niet doen zonder dat het video ging hikken zoals dat heet. De beweging was dan eigenlijk niet meer een vloeiende beweging en dat is onder ander een belangrijk onderdeel van de ervaring van slowmotion beelden kijken.

Het was zeker op dat moment mijn favoriete video-effect om te maken en gebruiken. Als een regisseur een hip item wilde dan ging de trucendoos van mij open met diverse varianten van slowmotion maar ook versnelling. Kijk vooral even op Portfolio/Televisie en dan het Trendies item. Dit is wel later gemaakt, maar geeft een goede indruk hoe dat er dan uitziet.

Alhoewel dat natuurlijk erg leuk is is dat wel het MAKEN van slowmotion video. Tegenwoordig heb je – uiteraard erg dure Hi-Speed- cameras die het materiaal als slowmotion opnemen en dat levert uiteindelijk natuurlijk een veel mooier plaatje op. Daarbij zijn deze Hi-speed camera’s nu ook nog HD kwaliteit dus dan wordt het allemaal erg mooi om naar te kijken. Erg mooie voorbeelden heb je vast wel een keer gezien op Wimbledon of Discovery Channel.

Om een beetje mooie slowmotion beelden te krijgen moet je denken aan 400 to 1000 beelden per seconden!  Het voorbeeld wat ik net gaf is slowmotion maken met maar 50 beelden per seconde. Je begrijp dat dat er natuurlijk anders uitziet. Dat is minimaal dus 8 keer zo langzaam. Onlangs is een hele mooie nieuwe Hi-speed camera uitgekomen die geloof of niet 1.000.000 beelden (lees 1 miljoen) per seconden kan opnemen! Dit doet hij trouwens niet op HD. Dat is zelfs voor deze camera wat teveel van het goede. Zie foto.

BlueRay maakt de slowmotion opnamens met 400fps. Dit levert al een heel leuk en goede slowmotion op. Ik heb mijzelf een tijd geleden ook opgenomen en vond dat een van de leukste dingen om te zien en doen!

Binnenkort wat leuke voorbeelden van slowmotion.

Uiteraad hoor ik ook graag wat andere mensen vinden van slowmotion. Laat het weten op de BlueBlog (site) of via twitter @bleurayvideos.

 

Ray